Maatilayrittäjän starttikoulutus (SPV-koulutus)

Ilmajoki, Ilmajoentie 525

31.05.2022 - 31.12.2022

Monimuoto-opiskelu

Sinulle, joka suunnittelet maatalousyrittäjäksi siirtymistä tai olet juuri aloittanut.
Sinulle, joka haluat päivittää maatalousalan osaamistasi.
Sinulle, joka työskentelet maatilalla työsuhteessa.
Sinulle, joka haluat tuottaa ruokaa, ymmärtää viljelyn tavoitteita, tuntea alan säädöksiä tai tehdä tulosta.

Suoritat maatalousalan ammattitutkinnon (MAT) tai vain itsellesi tarpeelliset tutkinnonosat. Saat oikeuden nuoren viljelijän aloitustukeen https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/nuoren-viljelijan-aloitustuki

Opit tunnistamaan viljely- ja rikkakasveja sekä määrittämään kasvien ravinnetarpeet. Opit lannoittamaan oikein, hyödyntämään eloperäisiä lannoitteita, huolehtimaaan maan rakenteesta ja sitomaan hiiltä maaperään. Opit laskemaan investointien kannattavuutta, tekemään mm. katetuottolaskelmia sekä tunnet maatalousverotuksen ja tukihaun sisällöt.

AIKATAULU
- 30.09. - 01.10.2022 Aloitus
- 28. - 29.10.2022 Kasviopetus
- 11. - 12.11.2022 Kasviopetus
- 25. - 26.11.2022 Kasviopetus
- 09. - 10.12.2022 Kasviopetus
- 13.- 14.01.2023 Kasviopetus

Kesäkuussa 2023 kasvintunnistusiltapäivä, päivä tarkentuu kevään edetessä.

Loput kevään 2023 talousopetuksen päivät ilmoitetaan myöhemmin.

Kontaktiopetus pe klo 8-15.30 ja la klo 9-15.30. Yhteensä lähiopetusta on 27 päivänä. Opetus voidaan järjestää Sedu Ilmajoella tai etänä Teams-yhteydellä.

Syksyllä koulutuksessa keskitytään peltoviljelyyn ja keväällä pääaihe on talous (verotus, tuet, kannattavuuslaskenta).

Kontaktiopetuksen lisäksi koulutukseen sisältyy erilaisia etätehtäviä, kuten koneketjun kustannuslaskenta ja kasvien kehityksen seuranta ns. lohkoraportin muodossa.

Voit hakeutua koulutukseen joustavasti ympäri vuoden.

Saatuamme hakemuksesi lähdemme yhteistyössä suunnittelemaan opintojasi.

Koulutus kestää noin vuoden. Sopivin aika aloittaa on syys-lokakuussa tai tammikuussa.

Voit koostaa opintosi esimerkiksi seuraavista kokonaisuuksista:
• Maatalousalan työtehtävissä toiminen
• Maatalousalan yrittäjänä toimiminen
• Kasvien viljeleminen
• Peltoviljelyn suunnittelu ja kehittäminen

Edellisten ohella voit sisällyttää opintoihisi osia myös muista tutkinnoista. Tavallisia ovat mm. Tuotantoeläinten tilasiemennys tai Naisten konekoulu. Naisten konekoulu sisältää traktorin ym. koneiden käyttöä peltotöissä ja tukee tutkinnon osaa Kasvien viljeleminen. Edelleen on mahdollista ottaa koulutukseen osia myös maatalouden ulkopuolelta kuten rakentamisesta - niin talon rakentamisesta kuin maanrakennustöistäkin - tai hoiva-alalta esim. Green Care toiminnan tueksi. Myös perustutkintoon kuuluvat opinnot esim. maidontuotannosta tai maatalousautomaatiosta ovat valittavissa. Tai virallisemmin sanoen ”…koulutus voi sisältää osia maatalousalan ammatti- ja erikoisammattitutkinnosta sekä muista opinnoista, sekä ammatillisista perusopinnoista tai korkeakouluopinnoista”.

Katso Maatalousalan ammattitutkinnon perusteet, maatilan hoitamisen osaamisala: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4914571/reformi/rakenne

Tätä Maatilayrittäjän starttikoulutusta laajempi vaihtoehto on erikoisammattitutkinto Maatilayrittäjän johtamiskoulutus. Johtamiskoulutus sisältää starttikoulutuksen lisäksi muutamia lisäpäiviä ja seminaareja ja talousopetuksessa mennään pidemmälle erityisesti liiketoimintasuunnitelmaa laadittaessa. Katso: https://www.sedu.fi/koulutushaku/koulutus/Maatilayrittajan-johtamiskoulutus-(SPV-koulutus)/l/8847

Tutkinto ja koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena, jolloin koulutus on osallistujalle maksuton.

Ilman oppisopimusta koulutuksen osallistumismaksu on 300 €.

Oppisopimusasioissa ota yhteyttä Sedun oppisopimustoimistoon p. 040 868 0627 tai oppisopimus(at)sedu.fi.

Koko tutkinnon suorittaneella on mahdollisuus hakea ammattitutkintostipendiä 400 €. Lisätietoja: https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/ammattitutkintostipendi/

Outi Mäenpää (talous)

Juhani Törmä (koneet)

sähköposti: etunimi.sukunimi@sedu.fi
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)sedu.fi
Jos emme heti vastaa, soitamme takaisin mahdollisimman pian.