TUVA – Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

Yhteishaku

21.02.2023 - 21.03.2023

Lähiopiskelu

Yhteishaku: Koulutus on tarjolla kevään 2023 yhteishaussa peruskoulupohjaisille hakijoille.

Hae Opintopolun kautta: https://opintopolku.fi/konfo/fi/oppilaitos/1.2.246.562.10.87603128528

Kevään 2023 yhteishaun tulokset julkaistaan hakijoille aikaistaan to 15.6.2023.
Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään to 29.6.2023.

TUVA-koulutukseen valitaan hakukelpoiset hakijat. Jos hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, etusijalla ovat 2023 perusopetuksen päättävät (oppivelvolliset) ja hakijat, jotka eivät ole suorittaneet perusopetuksen jälkeistä tutkintoa tai valmentavaa koulutusta.

Emme järjestä valintahaastattelua TUVA-koulutukseen hakeville.

Hakijoille, joiden äidinkieli on muu kuin suomi, järjestetään ohjaava kielikoe. Kielikoe järjestetään Seinäjoella, sitä ei voi tehdä internetissä. Sedu Hakijapalvelut kutsuu kielikokeeseen sähköpostilla. Kielikoe on hakijalle maksuton. Hakija voi tulla valituksi, vaikka kielikokeen kokonaisarvio olisi hylätty.

TUVA tarjoaa monipuolisia opiskelutapoja ja yksilöllisiä opintopolkuja. Jokainen opiskelija etenee yksilöllisesti oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti. Opinnot ovat laajuudeltaan 19–38 viikkoa. TUVAsta on mahdollista siirtyä joustavasti perustutkinto-opiskelijaksi.

TUVA on sinulle perusopetuksen päättänyt opiskelija, kun

- olet oppivelvollinen ja tarvitset valmentavaa koulutusta
- sinulla ei ole toisen asteen tutkintoa ja tarvitset valmentavaa koulutusta
- äidinkielesi on muu kuin suomi, ruotsi tai saame
- olet suorittanut perusopetuksen tai sitä vastaavan koulutuksen muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai saameksi
- haluat selkiinnyttää ajatuksiasi ammatinvalinnastasi.

Jokainen opiskelija opiskelee

- yhteistä koulutuksen osaa (opiskelu- ja urasuunnittelutaidot) ja sen lisäksi vähintään kahta valinnaista koulutuksen osaa.

Sedussa TUVA-koulutusta järjestetään Seinäjoella, Kurikassa, Lapualla ja Ähtärissä. Tarvittaessa toimintaa laajennetaan. TUVAan voi hakeutua myös lukuvuoden aikana joustavasti.

TUVA-koulutus koostuu koulutuksen osista, joista opiskelija valitsee itselleen opintoja.

Yhteinen koulutuksen osa: Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot (2–10 viikkoa)
ja lisäksi vähintään kahdesta valinnaisesta koulutuksen osasta yhteensä 19–38 viikkoa:

Perustaitojen vahvistaminen (1–30 viikkoa)
Ammatillisen koulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen (1–30 viikkoa)
Lukio koulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen (1–30 viikkoa)
Arjen taidot ja yhteiskunnallinen osallisuus (1–20 viikkoa)
Työelämätaidot ja työelämässä tapahtuva oppiminen (1–20 viikkoa)
Valinnaiset opinnot (1–10 viikkoa)

TUVA-koulutus on hyvä paikka rakentaa kestävää pohjaa itselle ja ammattiuralle. Sedussa on paljon mahdollisuuksia tutustua ammatillisen koulutuksen eri vaihtoehtoihin.

Sedussa TUVA-koulutusta järjestetään Kurikassa, Lapualla, Seinäjoella ja Ähtärissä.

Kaikille opiskelijoille maksuton lounas ja mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa.

Sedu Lapua opettaja Ulla Tiitu
puh. 040 868 0120, ulla.tiitu(at)sedu.fi