Voit Sedussa valita taideteollisuusalan perustutkinnosta joko sisustusalan tai restaurointialan osaamisalan.

Restaurointialan ammattilaisena korjaat rakennuksia ja huonekaluja alkuperäistä vastaavaan kuntoon.
Opit mm. tuntemaan vanhojen rakennusten ominaispiirteet ja tyypilliset vauriot sekä toteuttamaan korjaustyöt oikealla tavalla ja oikeanlaisilla materiaaleilla. Valmistuttuasi voit tehdä töitä alan yrityksessä, erikoisliikkeessä, yrittäjänä tai julkisella sektorilla esim. museossa tai teatterin lavastamossa.

Sisustusalan artesaanina eli sisustajana teet sisustussuunnitelmia ja toteutat sisustuksia ja tilaratkaisuja sekä vaihtuvilla elementeillä että kiinteillä ratkaisuilla (sisustusrakentaminen). Voit tehdä töitä esimerkiksi sisustus- ja rakennusliikkeissä sisustus- ja korjaustehtävissä, myyjänä sisustusmyymälässä, visualistina tavaratalossa, sisustusrakentajana tai sisustusremontoijana alan yrityksessä tai sisustusassistenttina sisustussuunnittelutoimistossa.

Sisustusalan osaamisalan opinnoissa opit tekemään työsuunnitelmia ja toteuttamaan niiden mukaisia sisustuksia. Pääset oppimaan tyyleistä, väreistä, valaistuksesta ja eri materiaaleista. Sinulle tulevat tutuksi myös erilaiset maalaustekniikat ja seinänpäällystyöt, alan suunnitteluohjelmat, sekä perehdyt hinnoitteluun, markkinointiin ja asiakassuhteen luomiseen. Työpaikalla tapahtuvan oppimisen kautta voit halutessasi painottaa opintojasi valinnaisten tutkinnon osien mukaan esim. asiakaspalveluun ja myyntityöhön, stailaamiseen tai verhoilu- tai sisustustöiden tekemiseen.

Restaurointialan opinnoissa perehdyt alan materiaaleihin sekä perus- ja erikoistyötekniikoihin. Saat tehdä aitoja asiakastöitä todellisissa työelämän kohteissa. Alussa selvitetään aina työkohteen, kuten talon, oven, ikkunan tai huonekalun kunto ja määritellään korjaustoimenpiteet. Tämän jälkeen kohde restauroidaan tehdyn suunnitelman mukaisesti. Työtapoja ovat esimerkiksi mukailumaalaustekniikat, ornamenttimaalaukset, illuusiomaalaukset ja lavastemaalaukset. Tutustut opinnoissa myös muun muassa tapetointiin ja perinteisten maalien valmistukseen.

Taideteollisuusalan opintoja on mahdollista suorittaa yrittäjäpainotteisesti esimerkiksi 4H-, NY- tai Osuuskuntayrittämisen kautta.

Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi tai hankkimasi työkokemuksen perusteella opintoaikasi voi olla lyhyempi. 

Tutustu Oonan (sisustusala) tarinaan https://www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Tarinoita-Sedusta/Sisustusalan-opiskelija-Oona-Rintatalo ja Anna-Liisan (restaurointiala) tarinaan https://www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Tarinoita-Sedusta/Restauroija-ja-lavasterakentaja.

Tutustu tutkinnon osiin ja opintojen rakenteeseen ePerusteissa: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/amops/579790/tiedot